Търси се министър да върне плажа на Камчийски пясъци на България

снимка на Стефан Аврамов

По повод актуалните въпроси за дюните, които някакси продължават да са частна собственост - нека видим каква е визията на служебното Министерство на регионалното развитие по темата (прикачен документ) и на Министерството на земеделието, храните и горите (прикачен документ). Емблематичен е случаят с Камчийски пясъци, но това не са единствените дюни в България, които по документи не са дюни - и затова са в рамките на частни имоти.

Малко предистория

В периода 2005-2008 година с четири заменки на дюни в земеделски и горски фонд Министерството на земеделието заменя над 4100 декара крайбрежна ивица в района на Камчийски пясъци. За да стане тази замяна един министерски съвет от български граждани (без нито един министър с чуждо или двойно гражданство) прекатегоризира от „морски плаж, изключителна държавна собственост“ в „пасище 10 категория, частна държавна собственост“ 1426,130 декара морски плажове, изключителна държавна собственост. След което ги заменя заедно с още 2709 декара дюни в горски фонд. Заменителите са четири свързани помежду си фирми. След което друг министерски съвет, пак от български граждани, ги прехвърли в регулация след становище на РИОСВ Варна, че проектът не подлежи на екологична оценка. Цялата история в детайли може да прочетете тук

Така държавата в рекордно кратки срокове промени предназначението на плажа на пасище, замени го и го вкара в регулация! 

Това е най-дългият плаж в България в прекрасна природна зона и някой би казал, че българските граждани, допуснали всичко това, са извършили истинско национално предателство. Действията им естествено предизвикаха сериозни протести в обществото и застрояването беше блокирано засега. 

След жалба на природозащитни организации до Европейската комисия (ЕК), Министерството на околната среда призна, че проектът за урбанизиране на района е де факто незаконен и би могъл да процедира само след оценка за съвместимост, каквото досега не е извършена.

След нова жалба на природозащитни организации до ЕК, че с тези заменки е предоставена държавна помощ, държавата започна процедура за нейното връщане, която без малко да приключи с пълно замазване на случая - последното развитие виж тук.

Каква е управленската задача днес?

Въпросът бе поставен отново в 46-ото Народно събрание. В края на юли народната представителка Зорница Стратиева зададе въпроси към Министъра на регионалното развитие и министъра на земеделието:

- как смятат да върнат обратно към земеделски и горски фонд, отразените като урбанизирани терени в кадастъра;

- как смятат да отчуждят и върнат на държавата дюните и морския бряг, чиято замяна е противоконституционна?

Няколко месеца преди това “Зелени закони” изпратихме сходни въпроси до ресорните министерства, на които не получихме никакъв отговор. Но на парламентарното питане бе получен обстоен отговор от двамата министри.

На въпроса за връщане обратно към земеделски и горски фонд на урбанизираните незаконно терени министърът на регионалното развитие Виолета Комитова отговори, че това е възможно след произнасяне от страна на министъра на земеделието.

На въпроса за отчуждаване на морския бряг и дюните министърът на регионалното развитие Виолета Комитова отговори, че това може да стане след искане от Министерството на туризма, като отговорно за плажовете в България, след съгласуване с Министерството на финансите. МРРБ е изпратило писма за становища по темата до двете ресорни министерства.

Отговорът на министъра на земеделието Христо Бозуков обаче е озадачаващ. Министерството не вижда нищо нередно в прекатегоризането на „морския плаж, изключително държавна собственост“ в „пасище 10 категория, частна държавна собственост“, както и в последвалите замени. Според отговора на министъра те са станали по ясен нормативен ред и формално законът никъде не е нарушаван…

Едната горска заменка е оценена като държавна помощ от МЗХГ след сигнала до Европейската комисия, но МЗХГ е пропуснало да докладва, че четирите заменки са на свързани лица и би трябвало да се гледат и четирите заедно, както и да се провери за друга държавна помощ към тези свързани лица!

Да, дюните в земеделските земи са оценени на 13 и 18 стотинки м2, но такива са били административните оценки, които са законни, защото са правени по действащото законодателство…

И тук идва най-важното министърът на земеделието е съгласен, че на 24.05.2017 година изтичат давностните срокове за строеж върху земеделските земи и акта им за промяна на предназначението автоматично губи сила. След което се разбира, че Министерството на земеделието няма никаква идея да инициира процедура за обратното им отразяване в кадастъра като земеделски земи, а оставя това на инициативата на техните собственици.

Изключително интересно е как противоконституционната прекатегоризация на плажа за пасище, замяната му и вкарването му в урбанизиран терен е станала в рекордно кратък срок, то повече от десет години след това, въпреки непрекъснатия обществен натиск Министерството на земеделието работи единствено за замазване на случилото се преди години. Министрите се сменят, но изглежда в сградата на бул. "Христо Ботев" все още не е дошъл такъв, който да се опита да върне заграбените Камчийски пясъци на България.

 

Снимка: Александър Иванов

 
Прикачени файлове: 
PDF icon 44391146-154-06-52.pdfPDF icon 44237246-154-06-53.pdf

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари