Всички кандидат-кметове, без БСП и ДПС, декларират, че са против застрояване на Витоша

снимка на Андрей Симеонов

Категорично срещу ново строителство в Природен парк „Витоша” - около това мнение се обединиха представители на различни политически сили, които присъстваха на организирания в понеделник от „Зелени закони” и коалиция "За да остане природа в България" дебат на тема „Бъдещето на Витоша“. Учудващо, и управляващи и партии извън общинския съвет на София бяха критични към сегашната ситуация на парк „Витоша“ и се обявиха единодушно против ново застрояване на планината, както и за разтрогване на приватизационните договори за въжени линии които безпричинно са оставени да бездействат.  От „Зелени закони“ обещават да продължат с мониторинга си на това как бъдещият нов кмет и новият общински съвет ще осъществяват тази позиция след изборите на 25 октомври. Поради липса на интерес за разговор с гражданите от останалите кандидат-кметове, които също бяха поканени, не можем да кажем дали такова е мнението и на БСП и ДПС. От Реформаторския блок дори се ангажираха да внесат в дирекцията на парка становище, изработено от общинския съветник Марта Георгиева, против приемането на проекто-плана за ПП Витоша, разработен от фирма "Пролес Инженеринг", както категорично отбеляза Вили Лилков.

Дебатът се проведе в зала „Мати-Д”, а час преди това експертите на „Зелени закони“ Александър Дунчев и Тома Белев дебатираха с граждани основните спорни моменти от проекта за нов план за управление на парк „Витоша”, изготвян по обществена поръчка от фирма „Пролес Инженеринг“. Срокът за подаване на становища по проекта е утре, 30 септември, а присъстващите на срещата около 100 граждани се интересуваха от помощ за подготвяне на собствени становища.

В кметския дебат от 18 ч. участваха кандидатите за кмет на София Вили Лилков от Реформаторския блок, Виктор Лилов от ДЕОС, Иван Велков от ПП „Зелените”,  Силвия Трендафилова от НФСБ, както и кандидатите за общински съветник - Мила Видина от Коалиция "Сердика" (ПП АБВ и партия „Български социалдемократи") и Лорита Радева от ГЕРБ.

Модератор беше журналистът Пролет Велкова, а водещ експерт от страна на „Зелени закони“ Тома Белев, който представи въпросите, по които политиците дебатираха:

•             Какво е мнението  им за предложението да се разреши ново строителство в софийската част на парк Витоша с големина от 36 000 декара?

•             Трябва ли община София да се ангажира във възстановяването на лифтовете и ски-влековете в планината?

•             Какъв вид туризъм искат гражданите и какво предвиждат туристическите зони на новия проект за парка?

•             Как ще се осигурява достъпът на столичани до планината?

•             Как да опазим чисти питейните води на София в парк Витоша?

•             Да се добива ли дървесина от общинските гори във Витоша?

От "Зелени закони" не сме съгласни със създаването на нова урбанизирана територия с големината на жилищните комплекси Младост и Люлин, взети заедно, обясни Тома Белев по първия от въпросите. „Ние считаме, че планът за управление на парк Витоша трябва да предвиди дали е необходимо ново строителство на територията на парка и ако да - да оцени неговото екологично и социално-икономическо въздействие. А не както в момента – да оставя на главните архитекти да решават казусите „на парче“ с подробни устройствени планове“, посочи експертът, председател на УС на Асоциацията на парковете в България и дългогодишен директор на Природен парк „Витоша“.

„Категорично сме против ново строителство и отнемане от територията на парк Витоша за ново строителство”, заяви Лорита Радева. Мила Видина и Силвия Трендафилова се обявиха за по-добро стопанисване на сега изоставените сгради и също против ново застрояване. Видина подчерта, че трябва да се улесни достъпът до Витоша на велосипедистите и определи като добра идеята за мост-дъга над околовръстния път.

По отношение на лифтовете, от „Зелени закони” подчертаха, че днес,  8 години след общинската приватизация, на ски-зона Алеко работи само 1 лифт. Княжевският  и Романски лифтове не работят, както и влековете по Стената и на Конярника.  Към момента общината няма ангажименти по стопанисването на въжените линии в парка, но не е оказала и контрол по отношение изоставените от стопанина им лифтове като Княжевският. Тома Белев подчерта: „Ние от "Зелени закони" считаме, че общината трябва да изпълни своите задължения по ЗУТ и да задължи собствениците на всички изоставени и опасни сгради и съоръжения да ги възстановят и обезопасят или да ги премахнат.  По отношение на туристическите въжени линии ние предлагаме общината да ги изкупи и върне като част от електрическият градски транспорт и да осигури ежедневен достъп до планината на софиянци.“

В коментар върху общия консенсус на партиите против застрояването на Витоша, кандидат-кметът на ПП Зелените Иван Велков коментира: „Не бях присъствал на по-„зелен" дебат. Изглежда, че всички политически сили и кандидати имат добре звучащи послания в защита на Витоша. Проблемите, обаче, са много сериозни и изискват не само предизборни обещания. Готови сме да инициираме и реферерендум за бъдещето на Витоша.“

Вили Лилков и Силвия Трендафилова обясниха в свои изказвания, че приватизационният договор за лифтовете може да бъде разтрогнат, след като няма непреодолими сили, пречещи на стопанисването им, като според приватизационния договор, подобни сили биха попречили на стопанисването им. Спонтанният въпрос на присъстващия инж. Георги Петрушев от Съюза на ветераните лесовъди: "Цеко Минев "непреодолими сили" ли е?" предизвика аплодисменти в залата, смях и отговор от Силвия Трендафилова "Да се надяваме, че е преодолима" .

Фотограф: Тихомира Методиева-Тихич

Прикачени файлове: 
PDF icon gerb_2015_stanovishte_sos_vitosha.pdf

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари