Какво защити и какво не новият ЗУЧК

снимка на Вера Стаевска

На дебата за Черноморието на 29 март 2024 г. се събрахме представители на организаторите – Вера Стаевска и Тома Белев от природозащитната инициатива „Зелени закони“, народният представител Даниела Божинова („Зелено движение“), Люба Батембергска и Огнян Стоянов от гражданската група „Да спасим Карадере“, Борислав Борисов и Марта Георгиева от гражданската група „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“. В дебата присъстваха и граждани, както и автори на предишни проекти за промени в  Закона за устройство на Черноморското крайбрежие – Цветелина Симеонова-Заркин и Димитър Гочев от партия „Продължаваме промяната“ и Иван Велов от партия „Зелено движение“.

Пълния запис можете да видите тук.

Обсъдихме дали последно приетите ограничени поправки, внесени от Кирил Петков („Продължаваме промяната“), Бойко Борисов(„ГЕРБ“), Делян Пеевски (ДПС) и Христо Иванов („Да, България“), са стъпка напред.

Според представителите на „Продължаваме промяната“, макар и приетите поправки в ЗУЧК да не са достатъчни, те са стъпка напред в опазването на трите плажа за природосъобразен туризъм – Иракли, Корал и Карадере. Модераторът Вера Стаевска изтъкна аргумента, че постигнатото решение за изкупуване от държавата на частни имоти с одобрени ПУП в ивицата от 500 м около тези три плажа, ако не се изпълни в срок, може да доведе до застрояването на тази ивица. Според адв. Гочев и общинския съветник Симоенова-Заркин, независимо дали се изпълни и кога изкупуването, ивицата от 500 м е защитена и ако има застрояване, то би било незаконно.

Даниела Божинова разясни, че няколко нейни предложения не са били приети – да се включи защитата на всички видове дюни (и към момента ембрионалните дюни и влажните понижения между дюните, макар и защитени от „Натура 2000“, не се покриват от защитата на ЗУЧК). Тя обаче подчерта, че глобите за увреждане на останалите видове дюни са увеличени. Не е било прието и нейното предложение да се обявят нови плажове за природосъобразен туризъм.

Тома Белев подчерта, че стопанисването на плажове, за което отговаря Министерството на туризма, към момента е неуспешно. Министерството не знае точния брой плажове, малка част от тях са отдадени на концесия, а концесиите са се доказали като неефективни. ¼ от плажовете в България са обект на претенции от частни собственици, въпреки че по Конституцията на Република България са държавни.

По отношение спирането на застрояването категорично недоволство от липсата на промени изрази Борислав Борисов от „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“. Той изтъкна обещанието на Кирил Петков от дебата на 18 май 2023 г. ЗУЧК да защити като основен акцент 100-метровата ивица до морския бряг. Такъв текст в приетия закон няма.

Люба Батембергска от „Да спасим Карадере“ посочи, че  горите и земеделските земи не са част от плажовете, а опазването им е ключово, за да има условия за природосъобразен туризъм. Тя посочи нуждата от приемане на адекватни на целите за защита на плажовете Общи устройствени планове на черноморските общини. Тя настоя, че е важно да се каже, че последният вариант на ЗУЧК не защитава от строителство Карадере и Иракли. От 2016-та говорим за зашита на плажове, за да бъдат за природосъобразен туризъм, и за да има запазена природа, трябва да говорим за опазване на местностите зад тях," допълни Батембергска.

Иван Велов посочи нуждата от изграждане на капацитет и мотивация на държавните служители за контрол по сега съществуващите механизми за опазване на природата. Относно предвидения във внесения от него проект на ЗУЧК фонд за изкупуване на частни имоти в конфликтни зони по Черноморието бе констатирана липса на интерес от институциите за дългосрочен модел на изкупуване от държавата с цел опазване.

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари