Новини

Призив до Министър председателя за прекратяване на субсидия, която вреди на околната среда и води до обществени конфликти

От гражданската инициатива „Зелени закони“ призовавахме министър председателя и министрите на околната среда и земеделието да се обединят около спиране на вредната за околната среда интервенция „Пасторализъм“, създаваща изкуствени обществени конфликти в Националните паркове Рила, Пирин и Централен Балкан.

преглед

Визия за Витоша №1: какви първи стъпки набелязахме граждани и общински съветници в първата си среща за Витоша?

На  22 април гражданската инициатива „Зелени закони“ заедно с общинските съветници Цветелина Симеонова-Заркин и Марта Георгиева проведе първа от поредица срещизабъдещетонаВитоша.Целта ни е под мотото „Визия за Витоша" всички заинтересовани институции и граждани да разгледаме досегашните предложения за решения за Витоша и да достигнем до общ път за осигуряване на достъп на гражданите заедно с опазването на природата на защитените територии в планината.

преглед

Новите заменки: как се приватизират гори на безценица (анализ за 2011-2023 г.)

С цел изготвяне на цялостен законодателен анализ на разпоредбите в Закона за горите (Обн. ДВ. бр.19 от 8 Март 2011 г.), касаещи приватизацията на държавни горски имоти по реда на чл. 33-39, чл. 79, §5 и др. от закона, от народния представител Васил Тодев от „Зелено движение“ (ППДБ) е изискана информация от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за всички приватизационни сделки с държавни гори от приемането на Закона до края на 2023 г. Информацията включва справки за всички недвижими имоти - държавна собственост, които в периода 09.04.2011 г. – 31.12.2023 г.

преглед

Енергетика 2023: кръпка до кръпкаи бой по гражданите-производители

През 2023 г. в България кипя трескава законодателна дейност в сектор „Енергетика“. Трескава в буквалния смисъл: някои депутати и лобисти треска ги тресеше как да прокарат частни и корпоративни интереси и да нагласят законите така, че хем да изглежда, че са изпълнили задълженията за тяхното привеждане в съответствие с европейското законодателство, хем да не допуснат правилното прилагане на същото това законодателство.

преглед

Ветото на президента върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите спря лобистските поправки

​Една седмица след изпратения от Коалиция „За да остане природа“ и Инициатива „Зелени закони“ призив за президентско вето върху лобистките поправки в Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), президентът Румен Радев издаде указ, с който по силата на чл. 101 от Конституцията върна закона за повторно обсъждане в Народното събрание (НС). ​Призоваваме депутатите да покрепят ветото, ако се стигне до прегласуване.
преглед

Проведохме среща с гражданско сдружение, организиращо референдум срещу златодобив край Божурище

Днес в София, зала „Щрак“, се срещнахме с активни граждани, организиращи референдум и активна кампания сред местни жители и администрация срещу проект за златодобив край село Златуша, община Божурище.  В срещата участваха четири членове на сдружението „Заедно за чиста природа“ - град Божурище, доц.

преглед

Четвъртък, 25.04: „Зелена енергия, природа, земеделие – как да ги съвместим устойчиво?“

Инициативата „Зелени закони“ и народният представител Даниела Божинова („Зелено движение“) имат удоволствието да ви поканят на дебат на политици и граждани, посветен на едно от големите предизвикателства пред нашето общество: създаването на баланс между енергийните нужди, опазването на природата и подкрепата на земеделието.

Дебатът ще се състои на 25 април от 16:30 ч. в зала № 3 на Народното събрание в сградата на пл. „Княз Александър I“ № 1.

преглед

Призив до президента за вето върху спорните промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Коалиция „За да остане природа в България”, част от която е Инициатива „Зелени закони", изпрати до Президента Румен Радев писмо с искането за налагане на частично вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), които предвиждат промени в още три други закона – Закон за опазване на околната среда (ЗООС), Закон за устройство на територията (ЗУТ) и Закон за енергия от възобновяеми източници (ЗЕВИ).

преглед

Фотоволтаиците и опазване на пасищата в и извън Натура 2000

В момента изграждането на фотоволтаични комплекси е оставено изцяло на инициативата на частния инвеститор. Това от една страна е хубаво, защото така не се ангажира държавата с пари за тези инвестиции и те са по-евтини, но от друга страна пълното отсъствие на държавата като регулатор в този процес води до унищожаване на пасища и други природни местообитания.

В момента за частния инвеститор е най-изгодно:

преглед

Как се стигна до събарянето на незаконните строежи на Вълка до яз. Искър?

Хронология на дългогодишната битка срещу феодалния модел в българските гори

преглед

Законопроект на ГЕРБ и ДПС цели пълно унищожение на природата и малкия бизнес

Законови поправки на ГЕРБ и ДПС от 4 април т.г., които се очаква да бъдат разгледани от депутатите още тази седмица, задават опасна тенденция за унищжаването на българската природа и малкия бизнес, като резултат от възстановяващата се политическа сила на двете партии в условията на парламентарна криза и демотивация на българските граждани да участват на изборите.

преглед

Морските перки преди второ четене – остава проблемът с допустимостта на държавната помощ

На 22 февруари 2024 г. в 17:32 ч. Ивайло Мирчев внася в деловодството на Народното събрание предложения за изменения на приетия на първо четене, въпреки обществени критики, Закон за енергията от възобновяеми източници в морските пространства (ЗЕВИМП). Документът е подписан единствено от самия него, никой друг от останалите шест вносители на първия вариант на законопроекта не е приподписал тези предложения.

преглед

Визия за Витоша – заповядайте да поговорим с хора от общината

На  22 април гражданската инициатива „Зелени закони“ заедно с общинските съветници Цветелина Симеонова-Заркин и Марта Георгиева Ви кани на първа от поредица срещи, в които всички заинтересовани институции и граждани да разгледаме досегашните предложения за решения за Витоша и да достигнем до общ път за осигуряване на достъп на гражданите заедно с опазването на природата на защитените територии в планината.

преглед

Какво защити и какво не новият ЗУЧК

На дебата за Черноморието на 29 март 2024 г. се събрахме представители на организаторите – Вера Стаевска и Тома Белев от природозащитната инициатива „Зелени закони“, народният представител Даниела Божинова („Зелено движение“), Люба Батембергска и Огнян Стоянов от гражданската група „Да спасим Карадере“, Борислав Борисов и Марта Георгиева от гражданската група „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“.

преглед

Голям успех за опазването на българските гори

На 28 март 2024 г. Конституционният съд единодушно отхвърли искането на Висшия адвокатски съвет да обявявие за противконституционна разпоредбата от Закона за горите, забраняваща застрояването на заменените по време на тройната коалиция гори. 

Искането на ВаДС, становището на Зелени закони представено пред КС и други позиции можете да прочетете на следните линкове:

преглед

Защита на Черноморието 2024 – а сега накъде?

На 29 март 2024 г. за пореден път ще се срещнем с граждански активисти и политици, за да говорим за опазването на черноморското крайбрежие. След десетилетия протести за конкретни плажове, регламенти за къмпиране, предложения за законови промени срещу презастрояването, опити за създаване на защитени територии - както и за по-добър контрол за вече съществуващите защитени територии - какво е постигнато и какво предстои?

преглед

Обща позиция срещу преобразуването на държавните горски предприятия в ЕАД

Представители на КТ „Подкрепа", Съюза на лесовъдите в България, Сдружение „БУЛПРОФОР", Асоциацията на парковете в България, Лесотехническия университет, Инициатива „Зелени закони" и Института за икономика и международни отношения подготвиха и изпратиха обща позиция, с която призоваха Народното събрание и Президентството да не допускат преобразуването на държавните горски предприятия в еднолични акционерни дружества.

преглед

Настояваме за публичен дебат за бъдещето на горските предприятия

От Инициатива „Зелени закони“ призоваваме Народното събрание да изземе водещата роля и да стартира публичен дебат по въпроса за бъдещето на държавните горски предприятия (ДП), поради мълчанието и тайните действия от страна на водещите по темата – министерства на земеделието (МЗХ), финансите (МФ) и икономиката (МИИ).

преглед

Обществено обсъждане на екологичната оценка на Общия устройствен план на община Костинброд

На 13 март в Костинброд се проведе обществено обсъждане на Екологичната оценка на Общия устройствен план на общината. Седмица преди това от инициатива „Зелени закони" се срещнахме със собственици на имоти и жители на Беледие хан и Богьовци (община Костинброд) по тяхна покана. Те са се организирали в инициативен комитет, който в серия от възражения и срещи с институции се възпротивява срещу плановете бивши пасища в землището на Богьовци да

преглед

Отново дебат за морето на 29 март - а сега накъде?

Заедно с нашите приятели от гражданските групи за защита на Черноморието от застрояване „Да спасим Карадере" и „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг"  – и за втори път заедно с народния представител Даниела Божинова – каним политици и всички, които обичат българския морски бряг, да поговорим за опазването му.

Датата е 29 март (петък), а мястото е в центъра на София - ул. Г. С. Раковски" № 108, зала 3 на НФТС.

преглед

Страници

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари