Новини

Законопроект на ГЕРБ и ДПС цели пълно унищожение на природата и малкия бизнес

Законови поправки на ГЕРБ и ДПС от 4 април т.г., които се очаква да бъдат разгледани от депутатите още тази седмица, задават опасна тенденция за унищжаването на българската природа и малкия бизнес, като резултат от възстановяващата се политическа сила на двете партии в условията на парламентарна криза и демотивация на българските граждани да участват на изборите.

преглед

Визия за Витоша – заповядайте да поговорим с хора от общината

На  22 април гражданската инициатива „Зелени закони“ заедно с общинските съветници Цветелина Симеонова-Заркин и Марта Георгиева Ви кани на първа от поредица срещи, в които всички заинтересовани институции и граждани да разгледаме досегашните предложения за решения за Витоша и да достигнем до общ път за осигуряване на достъп на гражданите заедно с опазването на природата на защитените територии в планината.

преглед

Фотоволтаиците и опазване на пасищата в и извън Натура 2000

В момента изграждането на фотоволтаични комплекси е оставено изцяло на инициативата на частния инвеститор. Това от една страна е хубаво, защото така не се ангажира държавата с пари за тези инвестиции и те са по-евтини, но от друга страна пълното отсъствие на държавата като регулатор в този процес води до унищожаване на пасища и други природни местообитания.

В момента за частния инвеститор е най-изгодно:

преглед

Как се стигна до събарянето на незаконните строежи на Вълка до яз. Искър?

Хронология на дългогодишната битка срещу феодалния модел в българските гори

преглед

Морските перки преди второ четене – остава проблемът с допустимостта на държавната помощ

На 22 февруари 2024 г. в 17:32 ч. Ивайло Мирчев внася в деловодството на Народното събрание предложения за изменения на приетия на първо четене, въпреки обществени критики, Закон за енергията от възобновяеми източници в морските пространства (ЗЕВИМП). Документът е подписан единствено от самия него, никой друг от останалите шест вносители на първия вариант на законопроекта не е приподписал тези предложения.

преглед

Какво защити и какво не новият ЗУЧК

На дебата за Черноморието на 29 март 2024 г. се събрахме представители на организаторите – Вера Стаевска и Тома Белев от природозащитната инициатива „Зелени закони“, народният представител Даниела Божинова („Зелено движение“), Люба Батембергска и Огнян Стоянов от гражданската група „Да спасим Карадере“, Борислав Борисов и Марта Георгиева от гражданската група „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“.

преглед

Голям успех за опазването на българските гори

На 28 март 2024 г. Конституционният съд единодушно отхвърли искането на Висшия адвокатски съвет да обявявие за противконституционна разпоредбата от Закона за горите, забраняваща застрояването на заменените по време на тройната коалиция гори. 

Искането на ВаДС, становището на Зелени закони представено пред КС и други позиции можете да прочетете на следните линкове:

преглед

Защита на Черноморието 2024 – а сега накъде?

На 29 март 2024 г. за пореден път ще се срещнем с граждански активисти и политици, за да говорим за опазването на черноморското крайбрежие. След десетилетия протести за конкретни плажове, регламенти за къмпиране, предложения за законови промени срещу презастрояването, опити за създаване на защитени територии - както и за по-добър контрол за вече съществуващите защитени територии - какво е постигнато и какво предстои?

преглед

Обща позиция срещу преобразуването на държавните горски предприятия в ЕАД

Представители на КТ „Подкрепа", Съюза на лесовъдите в България, Сдружение „БУЛПРОФОР", Асоциацията на парковете в България, Лесотехническия университет, Инициатива „Зелени закони" и Института за икономика и международни отношения подготвиха и изпратиха обща позиция, с която призоваха Народното събрание и Президентството да не допускат преобразуването на държавните горски предприятия в еднолични акционерни дружества.

преглед

Настояваме за публичен дебат за бъдещето на горските предприятия

От Инициатива „Зелени закони“ призоваваме Народното събрание да изземе водещата роля и да стартира публичен дебат по въпроса за бъдещето на държавните горски предприятия (ДП), поради мълчанието и тайните действия от страна на водещите по темата – министерства на земеделието (МЗХ), финансите (МФ) и икономиката (МИИ).

преглед

Обществено обсъждане на екологичната оценка на Общия устройствен план на община Костинброд

На 13 март в Костинброд се проведе обществено обсъждане на Екологичната оценка на Общия устройствен план на общината. Седмица преди това от инициатива „Зелени закони" се срещнахме със собственици на имоти и жители на Беледие хан и Богьовци (община Костинброд) по тяхна покана. Те са се организирали в инициативен комитет, който в серия от възражения и срещи с институции се възпротивява срещу плановете бивши пасища в землището на Богьовци да

преглед

Отново дебат за морето на 29 март - а сега накъде?

Заедно с нашите приятели от гражданските групи за защита на Черноморието от застрояване „Да спасим Карадере" и „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг"  – и за втори път заедно с народния представител Даниела Божинова – каним политици и всички, които обичат българския морски бряг, да поговорим за опазването му.

Датата е 29 март (петък), а мястото е в центъра на София - ул. Г. С. Раковски" № 108, зала 3 на НФТС.

преглед

МЗХ и ИАГ отказват по-строги мерки срещу незаконните сечи в горите

Независимо от анализите на Инициатива „Зелени закони“, както и множество разкрития на разследващи медии, незаконните сечи в България не са сред приоритетните проблеми на отговорните власти. Основание за такъв извод дава отговор на парламентарно питане от народния представител Васил Тодев от „Зелено движение” (ППДБ) към Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

преглед

Жители на Беледие хан и Богьовци възразяват срещу проект за фотоволтаици в пасища

Утре е общественото обсъждане в Костинброд на Екологичната оценка на Общия устройствен план на общината.  А преди седмица от инициатива „Зелени закони" се срещнахме със собственици на имоти и жители на Беледие хан и Богьовци (община Костинброд) по тяхна покана. Те са се организирали в инициативен комитет, който в серия от възражения и срещи с институции се възпротивява срещу плановете бивши пасища в землището на Богьовци да бъдат урбанизирани заради фотоволтаичен парк.

преглед

Защо е недопустимо преобразуването на държавните горски предприятия в АД

Държавните гори, представляващи близо 70% от всички български гори, са изправени пред едно от най-големите опасности и предизвикателства за тяхното опазване и добросъвестно управление. Това е рискът от превръщането им в акционерни дружества (АД), което носи със себе си опасността от фалит, феодализация, приватизация или в най-добрия случай прекомерна сеч за постигане на основната икономическа цел пред всяко търговско дружество – печалбата.

преглед

Министър в оставка предлага държавните гори да станат акционерни дружества

Министърът на финансите в оставка Асен Василев внася днес в Министерски съвет (МС) доклад с проекто-решение, с което се предлага държавните горски предприятия да бъдат в крайна сметка преобразувани в акционерни дружества.

преглед

Морските плажове в България – безхаберие, слабо законодателство и лошо прилагане

  • След 32 промени на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, осигуряващ обхвата, устройството и управлението на морските плажове, все още  не може да се установи нито колко са плажовете в България, нито кой се грижи за тях.
  • Държавата потвърди официално, че за над 1/4 от българските плажове има претенции за собственост от частни лица, търговски дружества и общини.
  • Изпълнителната власт не знае колко са морските плажове и се лута между 320 ( Агенция по кадастър), 265 (Министерство на регионалното развитие) и 231 (Министерство на туризма).
преглед

10 години Зелени закони – промени ли се нещо?

С гордост и вълнение обявяваме, че инициативата „Зелени Закони" навършва 10 години.

преглед

Случаят Мальовица, част 2: Строи ли се на Мальовица?

Както вече посочихме в първата част от анализа, входът към долината на връх Мальовица, емблемата на българското планинарство и мека на обучителните и тренировъчни алпийски и ски лагери, се превръща в курортна зона с „атракциони“, място за платено паркиране… и все повече строежи. 

Показахме как дружеството Агросим ЕООД претендира за собственик на част от Национален парк Рила – като горските имоти вече са разделени в картите на парчета с формата на ски-писти и лифтове.

преглед

Зелени закони се срещнахме с активни граждани във Варна

Инициатива „Зелени закони“ се включи в 10-то издание на Конференцията по демокрация във Варна този уикенд. Организаторите – Общественият център по околна среда и устойчиво развитие, арх. Калина Павлова и За Земята – бяха така любезни да ни предоставят възможност да обсъдим с местни граждани важни за тях кампании, както и да разменим контакти за бъдещи общи действия.

преглед

Страници

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари