Новини от Устройство на територията

Законът за Черноморието - една крачка напред и две назад

От „Зелени закони" предлагаме изтегляне на законопроекта за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и внасянето му в НС чак след обществен консенсус.

преглед

Случаят Мальовица, част 2: Строи ли се на Мальовица?

Както вече посочихме в първата част от анализа, входът към долината на връх Мальовица, емблемата на българското планинарство и мека на обучителните и тренировъчни алпийски и ски лагери, се превръща в курортна зона с „атракциони“, място за платено паркиране… и все повече строежи. 

Показахме как дружеството Агросим ЕООД претендира за собственик на част от Национален парк Рила – като горските имоти вече са разделени в картите на парчета с формата на ски-писти и лифтове.

преглед

Когато екологичните закони се пишат на коляно, губи природата

На 9 февруари 2024 г. Народното събрание прие изменение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), внесен от Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски на 26.09.2023 г. Оказва се, че законът, който се прие, няма много общо с внесения законопроект. Още след първите критики към внесения законопроект, от вносителите се лансира тезата, че два от десетте параграфа били „техническа грешка” и те отпаднаха от разглеждане преди второ четене на закона.

преглед

За да коментираш по темите е необходима безплатна регистрация.

Регистрирай се

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари