23 май (петък), 18ч: "Как да запазим последните незастроени места сред природата? И искаме ли всички природа, а не бетон?“

снимка на Бояна Василева

Експертът Тома Белев, Лиляна Павлова (ПП "ГЕРБ"), Прошко Прошков (Реформаторски блок) и Андрей Ковачев (ПП “Зелените“) ще дебатират на 23 май от 18.00 часа в Червената къща в поредната дискусия между граждани и политици от серията „Да говорим (на) открито: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" на Сдружение за изследователски практики. Под сложно звучащия надслов „Устройство на територията“ ще разговаряме за проблеми от нашето българско всекидневие, като:

  • Ще имаме ли море без бетон и от какво зависи това?

  • Означава ли туризмът непременно застроена природа?

  • Имаме ли достъп до информацията за инвестиционни проекти и териториални планове? Как можем да кажем какво ние искаме да се случи с местата, в които живеем?

  • Какво решават общините и кой всъщност прави дългосрочните планове по места?

  • Как се взимат решенията при липса на приети териториални планове?

  • Защо законите за устройство на територията – ЗУТ и ЗУЧК – се променят по няколко пъти на година?

Тези и други въпроси от голямата тема за планирането и управлението на територията в България ще дебатираме на 23 май на живо, а от днес дебатът по тях започва и тук в раздел „Устройство на територията“, където можете да видите и експертен анализ на обещаното от партиите по тези теми през кампанията им за парламентарните избори в 2013 г.

Модератор е Иван Бедров, а имената на участниците от политическите партии ще бъдат обявени в деня на дебата на живо.

Събитието ще бъде излъчено в реално време от тук и от медийния партньор на проекта програма Бинар на БНР.

Ако искате да направите резервация на място в залата на дебата, моля пишете тук: sip.bulgaria@gmail.com.

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари