Десетки протестираха за Камчийски пясъци и природата по морето

снимка на Иван Радев
Автор: 
Иван Радев

Десетки граждани се събраха в сряда в София преди заседанието на Министерски съвет, за да поискат опазване на най-големия комплекс от дюни в България - Камчийски пясъци и защита на незастроените кътчета по българското Черноморие. Протестът бе организиран от Коалицията “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони”, след като стана ясно, че Министерството на околната среда е премахнало забраните за застрояване на конкретни имоти чрез незаконна подмяна на документи.

Въпреки че още обявяването на протеста накара министъра на околната среда и водите Емил Димитров да обяви, че ще възобнови процедурата по обявяване на защитена зона “Камчия”, все още обаче заповедта, която изключва забраните за строителство, не е отменена, не е публикуван и нов проект за обществено обсъждане.

Камчийски пясъци продължава да бъде под заплахата от бъдещо застрояване и ще остане под нея, докато не бъдат развалени скандалните заменки, чрез които дюните и горите се озоваха в частни ръце.

 

Гражданите отправихме следните искания:

 

  • Забрана на застрояването в района на Камчийски пясъци. Промяна на заповедта на министъра на околната среда и водите за обявяване на защитена зона “Камчия”, с включване на отпадналите конкретни забрани за строителство.

  • Правителството да отмени заменките в района на Камчийски пясъци, да възстанови статута на имотите като публична държавна собственост.

  • Министърът на регионалното развитие и благоустройството да промени предназначението на урбанизирани терени на горски и земеделски територии;

  • Същият да актува крайбрежната ивица, дюните и всички други противоконституционно заменени терени като изключителна държавна собственост и да стартира процедура по тяхното отчуждаване на цените, на които са оценени при направените замени;

  • В Кадастъра да се създаде единна и актуална карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие;

  • И не на последно място, настояваме, да бъде изпълнено обещанието на ПП ГЕРБ, което беше дадено в началото на месец юли 2020 г., за вкарване на текстове в ЗУЧК, с които ще бъде наложена пълна забрана на строителството в най-близката зона, прилежаща на черноморския бряг. Настояваме законовата забрана да важи за 1 км ивица по морския бряг, като веднага след обявяването ѝ започнат експертни консултации за създаване на гаранции за опазване на местата с природозащитно значение, попадащи в национални защитени територии, европейски защитени зони и плажове за природосъобразен туризъм. Въпреки статута си на хартия, всяко от тях е под заплаха от урбанизация заради различни “вратички” в законите, както през последните години виждаме на Алепу, Иракли и Синеморец.

Протестите ще продължат до приемане на исканията и защитата на дивите места по Черноморието.

Снимка: Нели Дончева

 

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари