ГЕРБ, РБ и Зелените за енергийните политики

снимка на Вера Стаевска

На 25 април в Червената къща обсъждахме енергийните политики на България с Андрей Ковачев (ГЕРБ), Меглена Кунева (Реформаторски блок), Борислав Сандов (ПП "Зелените") и  Петко Ковачев (експерт "Енергийни политики" на Сдружение за изследователски практики). Модератор беше Иван Бедров, а залата беше пълна с граждани.

Видео запис: http://www.ustream.tv/channel/zeleni-zakoni

Дебатът беше интензивен и двустранен, далеч от формален сценарий на предварително подготвени изказвания. На няколко пъти политиците попаднаха под престрелка от въпроси по наболeли теми - шистов газ, социален ефект на мерките за енергийна ефективност, икономическа обоснованост на подкрепата за ВЕИ и други. Политиците признаха, че имат нужда и от повече информация, за да изразят мнение по някои теми - например, Андрей Ковачев не беше запознат с наказателната процедура на ЕК срещу България за енергийната ефективност , а Меглена Кунева каза, че има нужда от допълнителен анализ, за да прецени дали изследванията за газ в българския черноморски шелф носят потенциална екологична заплаха. Борислав Сандов от своя страна изтъкна нуждата да продължат научните разработки за ВЕИ и енергийна ефективност и да се приложат мерки за подпомагане енергийната независимост на домакинствата, фермите, отделните населени места.

ГЕРБ потвърдиха интереса си за възможно развитие на АЕЦ, "ако има такава нужда", а от Реформаторския блок не застанаха твърдо срещу възможността за ползване на технологии за шистов газ. Зелените препоръчаха в бъдещ дебат за енергийните стратегии да се дебатират още теми - биогаз, умни мрежи, съхранение на енергия и др.  

Всички участници заявиха, че намират инициативата за дебат на Сдружение за изследователски пракитки за важна и че разговорът между граждани и политици по политиките за околна среда трябва да продължи. Следващият наш дебат ще бъде по тема "Климатични промени" и ще се състои на 8 май от 18ч. в БНР.

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари