Главният прокурор започва проверка на заменките, след като правителството пренебрегна нашите сигнали

снимка на Иван Радев

Днес подадохме информация за общо 12 случая, показващи държавна помощ от над милиард лева по повод новината, че главният прокурор на Република България Иван Гешев е възложил на Министерство на вътрешните работи проверка на заменките на горски територии. Това бе съобщено от прокуратурата.

Проверката започва след разследване на Би Ти Ви, представило данни на инициативата “Зелени закони” за фрапиращо разминаване между реалната пазарна стойност на заменените държавни гори и експертната оценка на непозволената държавна помощ, извършена по поръчка на Министерството на земеделието. Само за част от заменените гори прикритата от държавата незаконна държавна помощ от заменките е на стойност над един милиард лева, докато Министерството обяви, че ще си поиска едва 80 милиона лева.

В продължение на месеци от инициативата “Зелени закони” се опитахме да помогнем н а правителството да предприеме стъпки, така че държавата да си върне заграбеното, но се натъкнахме на пасивност от страна на изпълнителната власт.

Предложенията, които изпратихме на премиера Бойко Борисов, са:

- Да се възобнови производството по установяване на размера на непозволената държавна помощ;

- Да се извърши тройна оценка по Закона за държавните помощи;

- МЗХГ да се обърне към всички заменители с предложение да се развалят сделките по взаимно съгласие;

- Да се поиска от съда да обяви за нищожни сделките по замяна, сключени с имоти, които са публична държавна собственост и чиято замяна противоречи на Конституцията – например, дюни в землищата на Ново Оряхово и Шкорпиловци, обявени за пасища и заменени с Мет риал естейт ЕАД и Рийс интернешънъл ; на дюни в Несебър с Евгения Стоичкова Станева, Аква Истейт ООД, Експрес турс ЕООД, замени на дюни в Крапец на Соутрейдинг ЕООД, замени на земеделски имоти в Защитена местност Лонгоза от Интереншънъл спорт къмпани ЕООД.

Днес екипът на “Зелени закони” изпрати най-важните документи и изчисления, с които разполага, на държавното обвинение. По наши данни, при изготвянето на оценките, експертите от държавната фирма “Агролеспроект” са използвали сделки от имотните регистри, изповядвани от физически лица на фалшиви и силно занижени цени с цел прикриване на данъци и нотариални такси. За разлика от държавните експерти, обаче, независимите вещи лица използват само сделки, които са изповядвани на реална пазарна цена, каквито най-често са ипотеките, сделките на сериозни фирми и публичните търгове. Това е довело и до тази фрапантна разлика в стойността на щетата - 80 млн. лева според Министерството на земеделието и над един милиард лева при сравняване на сделки по пазарни цени.

Според нас, най-доброто решение за скандалните заменки е държавата да изиска от заменкаджиите да върнат неправомерно прехвърлените гори обратно във владение на държавата и запазването на природата там. Това би спестило на държавата десетки загубени съдебни дела, особено с оглед слабия капацитет институциите да се справят със заменките до сега. Част от заменените територии би трябвало да са и изключителна държавна собственост по Конституция и изобщо не би трябвало да бъдат обект на подобни сделки. 

От “Зелени закони” се надяваме разследването да доведе до спазване на закона и налагане на обществения интерес и да не е спорадична акция срещу единични крупни собственици, възползвали се от държавната помощ.

Хронологията:

20 ноември 2019 - Министерството на земеделието обяви, че въз основа на оценителна експертиза от държавната фирма Агролеспроект ЕООД е преценено, че от 132 заменки с обща площ 25 хил. дка само при 103 заменки е установена неправомерно получена държавна помощ за малко над 80 млн. Лв.

28 ноември 2019 - “Зелени закони” посочва, че 80 млн. лева са нищожно малко, в сравнение с действителната стойност на нанесената щета и изпраща в МЗХГ информация.

10 декември  2019 - “Зелени закони” започва кампания, с която представя едва 10 от всички 132 случая на горски заменки от периода 2007 - 2009 г, за да докаже, че щетата дори само от тези случаи е многократно по-голяма.

9 януари 2020 - Завършва кампанията на “Зелени закони” с представяне на най-фрапантния случай - Камчийски пясъци

12 януари 2020 - Би Ти Ви излъчва репортаж по темата с участието на експерт от “Зелени закони”

14 януари 2020 - “Зелени закони” и Коалиция “За да остане природа в България” се срещат с министър Танева, за да я запознаят с данните, с които разполагат.

16 януари 2020 - “Зелени закони” внасят в Министерството на земеделието документите, с които разполагат, както и предложения за конкретни стъпки, които да се предприемат

12 февруари 2020 - След като нито една от предложените стъпки не беше предприета от Министерството на земеделието, поканихме на среща министър-председателя Бойко Борисов. Отговор не получихме и до днес.


Припомняме класацията на заменките, която направихме в периода на коледно-новогодишните празници:

№1. Незаконна държавна помощ от 700 милиона лева за неизвестен бизнесмен, придобил 7127 дка държавни гори на Камчийски пясъци за под 9 лв./кв.м

№2. Незаконна държавна помощ от 300 милиона лева за Христо Ковачки, придобил 3441 дка държавни гори в Рила за 4 лв./кв.м.

№3. Незаконна държавна помощ от 120 милиона лева за Гриша Ганчев, придобил 873 дка държавни гори до Иракли за 11 лв./кв.м.

№4. Незаконна държавна помощ от 110 милиона лева за Красимир Гергов, придобил 421 дка държавни гори до Каварна за 7 лв./кв.м.

№5. Незаконна държавна помощ от 110 милиона лева за „Ол сийз пропръти“ ООД, придобило над 1000 дка държавни гори по брега на Балчик за 13 лв./кв.м

№6. Незаконна държавна помощ от 65 милиона лева за „Мадара Бяла Норд“ АД, придобило 707,6 дка държавни гори в м. Карадере за 8 лв./кв.м. 

№7. Незаконна държавна помощ от 50 милиона лева за Георги Пандев – Чадъра, придобил 470 дка държавни гори до Банско за 2 лв./кв.м. 

№8. Незаконна държавна помощ от 40 милиона лева за „Форос Дивелъпмънт“ ЕАД на Тодор Батков и „Елкабел“ АД на Фуат Гювен, придобили 300 дка държавни гори в бургаския квартал Крайморие за 23-25 лв./кв.м.

№9.  Незаконна държавна помощ от 30 милиона лева за строителни фирми „Инвест строй 7“ ООД и „Микс-пс“ ООД, придобили 150 дка държани гори край Панчарево и Бистрица за под 5 лв./кв.м. 

№10. Незаконна държавна помощ от 4 милиона лева за строителните фирми „Елкор“ ООД и „Джи ел сат“ ООД, придобили 111 дка държавни гори в благоевградския кв. Баларбаши за 7-8 лв./кв.м.

 

История на случая:

С Решение на ЕК от 5.09.2014г. относно схема за държавна помощ № SA.26212 (2011/C)  като неправомерна държавна стойност са обявени 132 разпоредителни сделки за замяна на частни и държавни горски парцели през периода 2007 – 2009 г. (заб. решението не обхваща заменките на гори преди 2007 г., както и всички земеделски заменки, имащи обща площ от над 100 000 дка). Съгласно това решение българската държава бе задължена да установи разликите между нормативно определените продажни цени на заменените гори спрямо реалните пазарни цени в района на заменените гори, след което да стартира процедура по възстановяване на държавната помощ при сделките с установени разлики. В резултат на обществения натиск и започналото разследване на ЕК, още през 2009 г. с промени в Закона за горите през същата година заменките на гори бяха прекратени, а за вече заменените държавни имоти бе наложена забрана за промяна на предназначението. За съжаление, тогава бяха отхвърлени предложенията на неправителствените организации и за забрана върху разпоредителните сделки с придобитите от частните фирми държавни гори.  

Още през 2015 г. е изнесена информация, че държавата е направила опит да възложи оценката на заменките чрез методика, която да прикрие незаконната държавна помощ изцяло. Тази методиката бе сходна, на тази по която са извършени самите заменки. След реакция от страна на ЕК, държавата бе задължена да използва методика, която се базира на реални пазарни цени. На 20 ноември 2019 г. МЗХГ обяви, че въз основа на оценителна експертиза от държавната фирма Агролеспроект ЕООД е преценено, че от 132 заменки с обща площ 25 хил. дка само при 103 заменки е установена неправомерно получена държавна помощ за малко над 80 млн. лв.

 
 
Прикачени файлове: 
PDF icon zz_signal_zamenki_prokuratura_24022020-compressed.pdf

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари