Исторически шанс за възстановяване на защитена местност "Камчийски пясъци"

снимка на Иван Радев

България има исторически шанс отново да включи в защитена местност района на най-дългия плаж в страната - този на Камчийски пясъци. Във вторник във Варна ще заседава комисия за възстановяване на едноименната защитена местност. Преди около 15 години защитената местност бе ликвидирана и хиляди декари дюни дюни и гори в района попаднаха в частни ръце чрез скандалните заменки. 

 

В края на май 2021 г. “Зелени закони” и Асоциацията на парковете в България предложиха на Министерството на околната среда защитената местност да бъде възстановена и преди няколко месеца получихме писмо от министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, в който то посочва, че намира предложението за целесъобразно и започва в действия в тази посока.

 

Предложението за възстановяването на защитената местност цели защитата на най-големия дюнен комплекс в България, както и уникалните лонгозни гори. За аргументи и данни за редки видове в посочените за защита имоти от “Зелени закони” се обърнахме от редица учени от институти на БАН и Биологическия факултет на СУ.

 

В писмото Министър Сандов уточнява, че предложението е съгласувано с Министерството на земеделието, Изпълнителната агенция по горите и Регионалната инспекция по околната среда и водите - Варна. Именно на последната бе възложено да сформира комисия, която да приеме решение относно обявяването на защитената територия, нейните режими, граници и наименование. Заседанието на комисията е насрочено за 12 юли, а “Зелени закони” сме поканени да участваме като заинтересована страна.

 

Защитената местност е заличена през 2006 г. с решение на Върховния административен съд по искане на частна фирма, облагодетелствала се от заменки на земи и гори, извършени от правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. След което морския плаж и дюните бяха обявени за пасища, оценени на 18 стотинки/м2 и заменени, а впоследствие незаконно обявени за урбанизирани територии. Това развитие тогава едва не доведе до застрояването на най-големия комплекс от дюни в България. Това бе предотвратено само благодарение на многобройните граждански протести и започналите няколко процедури срещу България от Европейската комисия.

 

На заседанието на комисията “Зелени закони” ще настоява защитената местност да бъде обявена час по-скоро и в нейните граници да бъдат включени всички дюни в района.

 

Снимка: Александър Иванов

 

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари