Какво (могат да) правят политиците за българското село: дебат 13 май, 18ч, БНР

снимка на Вера Стаевска

Останаха ли "селяни" в България? Трябва ли да ни плащат субсидии, за да се върнем към живот сред природата?

На 13 май в БНР ще се състои поредният дебат между граждани и политици от серията "Да говорим (на) открито", инициирана от Сдружение за изследователски практики. До момента е потвърдено участието на Десислава Танева (ПП "ГЕРБ") и Албена Симеонова (ПП "Зелените"). Очаквайте обявяване на имената на участниците и от други политически партии. Експертът от страна на Сдружение за изследователски практики, който ще обобщи мониторинга по темата, е Йордан Великов, а модератор на събитието е Иван Бедров.

 

Дебатът ще се излъчва на живо на началната страница на www.zelenizakoni.com, както и от програма Бинар на БНР.

Снимка: БГНЕС

На фона на продължаваща от миналия век и задълбочаваща се урбанизация, да помислим какво значи селото за българите днес. Докато в световен план качеството на живот все по-често се търси в съвместяване на престижни професии с живот „на село“, в България дори отскорошни столичани бързат да забравят провинцията, в която са израснали. Селските райони са синоним на застаряващо население, живописни – но само за фото туристите – разпадащи се стари къщи и ненужни училищни сгради.

  • Защо свързваме селските райони с бедност, вместо с качество на живот, добра храна и близост с природата?

  • Какво пречи на земеделците и животновъдите да печелят от труда си и да продължават производството си?

  • Кое е реалистичното бъдеще за традиционни български поминъци като тютюна и зеленчуците на фона на глобалния пазар?

  • Защо държавата плаща субсидии за био производство, което не е конкурентно и необходимо ли е тези субсидии да ги има?

  • Какви са европейските и национални рамки за селското стопанство и как искаме да се променят?

Това са част от темите, на които ще търсим отговор в следващия дебат между граждани и политици по проекта „Да говорим (на) открито“ – 13 май, 18ч, Медийната зала на БНР. От днес дебатът започва на онлайн платформата– раздел „Селски райони“, където можете да видите и експертен анализ на обещаното от партиите по тези теми през кампанията им за парламентарните избори в 2013 г.

 

Откритите дискусии в zelenizakoni.com ще са и основа за дългосрочен мониторинг на обществените приоритети в контекста на осъществяваните национални политики от страна на различните политически сили. Предстоят дебати с политици и по темите биоразнообразие и гори (19 май, БНР) и устройство на територията (23 май, Червената къща). Повече за проекта можете да прочетете тук. 

 

 

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари