Очаквайте: Победителят в класацията на най-скандалните заменки

снимка на Иван Радев
Автор: 
Иван Радев

Инициативата “Зелени закони” ще представи в четвъртък най-скандалния случай, победител в класацията ни “Подарък за послушни”. Чрез анализ на пазарните цени, изчислихме, че само чрез този случай общата щета за държавата е над 700 милиона лева! 

Обръщаме се директно към министър-председателя Бойко Борисов. Ще позволи ли той неговото правителство да узакони заменките на Тройната коалиция?

Забрави ли как през 2009 г. обещаваше, че виновните ще бъдат осъдени. Не само че осъдени няма, а ето че с помощта на правителството на Борисов заменките стават легални и облагодетелствалите се ще могат да застроят едни от най-хубавите кътчета на България.

Вече няколко седмици публикуваме справки за реалната щета, която е нанесена на държавата от незаконните заменки на Тройната коалиция. Европейската комисия задължи България да поиска собствениците на заменени земи да възстановят незаконната държавна помощ или да върнат имотите на държавата. Според министъра на земеделието Десислава Танева, общата сума на държавната помощ за всички 132 заменки е 80 милиона лева. Ние от “Зелени закони” решихме да представим само 10 случая, за да докажем, че тази сума е нищожна и щетата е десетки пъти по-голяма. До момента сме представили 9 случая. Ето ги:

 

№2. Незаконна държавна помощ от 300 милиона лева за Христо Ковачки, придобил 3441 дка държавни гори в Рила за 4 лв./кв.м.

№3. Незаконна държавна помощ от 120 милиона лева за Гриша Ганчев, придобил 873 дка държавни гори до Иракли за 11 лв./кв.м.

№4. Незаконна държавна помощ от 110 милиона лева за Красимир Гергов, придобил 421 дка държавни гори до Каварна за 7 лв./кв.м.

№5. Незаконна държавна помощ от 110 милиона лева за „Ол сийз пропръти“ ООД, придобило над 1000 дка държавни гори по брега на Балчик за 13 лв./кв.м. 

№6. Незаконна държавна помощ от 65 милиона лева за „Мадара Бяла Норд“ АД, придобило 707,6 дка държавни гори в м. Карадере за 8 лв./кв.м. 

№7. Незаконна държавна помощ от 50 милиона лева за Георги Пандев – Чадъра, придобил 470 дка държавни гори до Банско за 2 лв./кв.м. 

№8. Незаконна държавна помощ от 40 милиона лева за „Форос Дивелъпмънт“ ЕАД на Тодор Батков и „Елкабел“ АД на Фуат Гювен, придобили 300 дка държавни гори в бургаския квартал Крайморие за 23-25 лв./кв.м.

№9.  Незаконна държавна помощ от 30 милиона лева за строителни фирми „Инвест строй 7“ ООД и „Микс-пс“ ООД, придобили 150 дка държани гори край Панчарево и Бистрица за под 5 лв./кв.м. 

№10. Незаконна държавна помощ от 4 милиона лева за строителните фирми „Елкор“ ООД и „Джи ел сат“ ООД, придобили 111 дка държавни гори в благоевградския кв. Баларбаши за 7-8 лв./кв.м.

При сравнение с реалните пазарни цени на сходни имоти извън регулация в съответните райони, излиза, че общата щета от 9-те случая възлиза на 829 млн. лева. 

Настояваме премиерът лично да се ангажира и да не се допусне узаконяване на грабежа. Вместо това да се направи реална оценка и да се върне заграбеното. Тези места с уникална природа трябва да бъдат запазени.

 

 

Проектът “Граждани и експерти за прилагане на зелените закони„ се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 114 000 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари