Правителството “Борисов” има 100 дни да се погрижи за българската природа

снимка на Иван Радев
Автор: 
Иван Радев

Правителството "Борисов-3" имаше четири години да се погрижи за българската природа. Дали го направи, или не - преценката е на всеки избирател.

Този кабинет ще бъде на власт още около 100 дни - до изборите на 4 април и малко след това до сформирането на ново правителство. Затова ние започваме кампания “Последните 100 дни”, в която ще настояваме да бъде свършено онова, което не беше направено през последните четири години.

 

Започваме със скандалните заменки. Преди да дойде на власт, Борисов ги определяше като кражбата на века, заричаше се, че със сигурност ще има осъдени. 11 години по-късно осъдени няма и държавата не е успяла да си върне почти нищо. Настояваме за реални стъпки за разваляне на някои от най-емблематичните случаи. Като “Камчийски пясъци”, в който замяната противоречи на Конституцията, тъй като става дума за земи, които би трябвало да са изключителна държавна собственост.

 

Последните 100 дни ще са достатъчни, за да бъдат включени в Кадастъра и некартираните дюни по българското Черноморие. Миналото лято екип на “Зелени закони”, съвместно с учени от БАН и СУ “Св. Климент Охридски”, обходиха крайбрежието и установиха, че почти половината от съществуващите дюни липсват на специализираните карти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Поканата ни за среща с министрите на регионалното развитие и благоустройството и на туризма остава без резултат.

 

100 дни не са много, но стигат да бъде спряно новото строителство край Синеморец. Едно от последните непрезастроени места по Черноморието е застрашено да попадне в плен на бетона. В местността Поляните край Синеморец вече се строи, предвидени са над 30 нови сгради. Настояваме строителството да спре, преди да бъде приет нов общ устройствен план на Община Царево. Проектът за този план се преработва след настояване от наша страна, подкрепено от хиляди български граждани.

 

Първите 100 дни на едно правителство са важни, но последните могат да бъдат и още по-важни. Г-н Борисов, днес е ден първи, действайте!

 

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари