Природозащитници организират “Джулай за Натура 2000 - за да имаме къде да посрещаме изгрева!”

снимка на Иван Радев

Граждани възнамеряват да обвържат традиционното посрещане на първото юлско слънце с опазването на природата в България. Във Фейсбук се разпространява събитието “Джулай за Натура 2000 - за да имаме къде да посрещаме изгрева!”, организирано от любители на природата, с подкрепата на Коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони”.

 

“Джулай си е наша българска традиция - някъде по морето да посрещнеш изгрева и да се радваш на свободата, слънцето и природата. 

Нека тази година всеки от нас, където и да сме у нас и по света, да кажем, да покажем, че искаме да остане природа - незастроена, чиста, дива и жива. 

На плажа, от върха на планината или от покрива на блока, от терасата - с една снимка или видео от изгрева, с един надпис от мидички или с плакатче. Нека всички отправим едно и също послание, като изпишем или изречем един и същи призив, с тези думи:

ЗА ДА ОСТАНЕ ПРИРОДА!”, призовават организаторите.

 

“Да насочим енергията на Джулая, на радостта от живота и надеждата, която ни дава светлината - за опазването на нашата прекрасна природа! Всеки е свободен да вложи творчество и въображение в начина, по който ще покаже своята подкрепа =) Ще е прекрасно да сме колкото може по-шарени, позитивни, креативни, цветни! А най-важното е, че сме истински!”, поясняват те.

Всички видеа, снимки и послания ще използват общ хаштаг - #ДжулайЗаПРИРОДА
 

10 града и още няколко места по плажове и планини протестираха на 25 юни срещу промените в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и за истинско опазване на Натура 2000, което да не позволява строежи в малкото останали незастроени природни кътчета по морето. (Долу ръцете от Закона! Долу ръцете от морето, планините, реките!)

В резултат ГЕРБ оттеглиха част от предложенията за промени в ЗБР, а БСП поискаха изцяло да не се променя законът. В навечерието на Джулая - на 30.06 парламентарната Комисия за околната среда и водите инициира кръгла маса, на която би трябвало да се чуе гласът и на истинските природозащитни организации.

 

Природозащитниците настояват не само да не отслабва защитата на Натура 2000 чрез тези законови промени, но и тя да бъде по-силна. Според тях вече започналите строежи в зони от Натура 2000 трябва да бъдат окончателно спрени, а увредената природа - възстановена. Доколкото е възможно. Защото няма как "инвеститорът" да изгради дюни, които се формират десетки хиляди години. Но има как поне малкото останали гледки на красива природа да се запазят.

Джулай за Натура 2000 се провежда в цялата страна и всеки може да се включи, независимо къде се намира. Онези, които се намират в района на южното Черноморие, биха могли да участват в шествие до прочутата “подпорна стена” на Алепу. Сборният пункт е Шофьорският плаж, под Созопол, в 7 ч. сутринта в сряда, но част от участниците ще бъдат там още от предишната вечер и ще посрещнат изгрева заедно.

Снимка: Вера Стаевска

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари