Проектите на правителството няма да се обжалват на втора инстанция - Четворната коалиция запази поправката "ГЕРБ"

снимка на Вера Стаевска

Обещание за връщане на втората инстанция за обжалване на правителствени проекти през 2024г. е празно обещание - дотогава много природа може да бъде унищожена с непрозрачни строителни поръчки, а през 2024г. мнозинството - което и да е то - спокойно може да приеме още една поправка в закона - така че датата да стане 2026г. Реално правителството запази поправката "ГЕРБ" от 2017г - в България няма да има втора инстанция. Това е, което се случи днес на второ четене за промените в Закона за опазване на околната среда (ЗООС), след като първоначалното предложение на Министерския съвет и Министерството на околната среда и водите беше за връщане на двуинстанционнопто производство и за големите проекти от "национално значение".

 Фотограф: Марта Георгиева. Застрояване край Синеморец заради липса на общ устройствен план, в природен парк и 2 "Натура " зони.

"Номерът" с обещанието за "светло бъдеще" е добре познат. В опазването на природата той се прилага вече десетилетие с крайния срок за общите устройствени планове на общините - на всеки  две години с нова дата в ЗУТ тези определящи развитието на общините документи се отлагат и така се застрои цялото Черноморие с малки планчета на парче. И общи устройствени планове няма, въпреки че по закон са задължителни - от догодина. И все така...

Новата "сделка" на коалицията е за втора инстанция през август 2024. Това е единственото, което постигнахме с гражданските си протести срещу първата сделка, наложена от правителствените компромиси - през април група депутати от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" без усилие получиха подкрепа да няма втора инстанция. Оправдаха се с коалиционно решение и натиск от ИТН. Единствено Зорница Стратиева (Зелено движение") и Александър Дунчев ("Продължаваме промяната") протестираха срещу сделката.  Повече - тук. Днес за първи път имаше още един глас, настояващ за две инстанции - Крум Зарков (БСП).

След множеството подробни становища, включително последното, подкрепено от 33 правозащитни и природозащитни организации, от "Зелени дакони" ще коментираме кратко: решението не е компромис, а провал. Провал в постигането на промяна на "модела ГЕРБ", провал във възстановяването на правосъдието, провал в опазването на природата. Тежката коалиция беше оправдана с тези приоритети. Сега тя натежа дотолкова, че ги подкопа.

Последното ни становище с аргументация защо обжалването на големите национални проекти на втора инстанция е от принципно значение за правовата държава и достъпа на гражданите до правосъдие за околна среда - тук.

 

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари