Протестът за Камчия постигна първия си успех. Решението обаче е далеч. В сряда всички пред Министерския съвет

снимка на Иван Радев

В сряда преди заседанието на Министерски съвет, ще се състои протест за опазването на българското Черноморие, и по-конкретно на най-големия комплекс дюни - Камчийски пясъци. Още обявяването на протеста накара правителството да се размърда. Окончателното решение обаче е далеч и зависи от активността на гражданите по казуса. 

Две седмици правителството не отмени скандалната заповед за защитена зона “Камчия”, в която текстовете за забрани на строителство бяха отпаднали след незаконна подмяна на документи, качени за обществено обсъждане. Няколко часа, след като обявихме, че свикваме протест, Министерството на околната среда и водите излезе със съобщение, че министърът е наредил възобновяване на производството по издаване на заповедта.

Това все още не означава, че новата заповед ще включва отпадналите забрани за застрояване на имотите от Камчийски пясъци. И далеч не означава, че най-дългият плаж в България е вън от опасност за застрояване. Означава единствено, че гражданите ще имат още един месец за становища по проекта за заповед.

За да е защитено едно от най-красивите кътчета по крайбрежието, е необходимо не само да се издаде заповед, забраняваща строителството, но и да се развалят скандалните и незаконни заменки, сключени при правителството на Сергей Станишев. Единствено връщането на земите като публична държавна собственост, ще е трайно решение, което ще опази Камчийския пясъци.

Затова в сряда очакваме всеки, който има отношение към опазването на природата, да дойде пред Министерски съвет в 8:30, преди заседанието на правителството. 

Исканията ни са следните:

  • Забрана на застрояването в района на Камчийски пясъци. Промяна на заповедта на министъра на околната среда и водите за обявяване на защитена зона “Камчия”, с включване на отпадналите конкретни забрани за строителство.

  • Правителството да отмени заменките в района на Камчийски пясъци, да възстанови статута на имотите като публична държавна собственост.

  • Министърът на регионалното развитие и благоустройството да промени предназначението на урбанизирани терени на горски и земеделски територии;

  • Същият да актува крайбрежната ивица, дюните и всички други противоконституционно заменени терени като изключителна държавна собственост и да стартира процедура по тяхното отчуждаване на цените, на които са оценени при направените замени;

  • В Кадастъра да се създаде единна и актуална карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие;

  • И не на последно място, настояваме, да бъде изпълнено обещанието на ПП ГЕРБ, което беше дадено в началото на месец юли 2020г., за вкарване на текстове в ЗУЧК, с които ще бъде наложена пълна забрана на строителството в най-близката зона, прилежаща на черноморския бряг. Настояваме законовата забрана да важи за 1 км ивица по морския бряг, като веднага след обявяването ѝ започнат експертни консултации за създаване на гаранции за опазване на местата с природозащитно значение, попадащи в национални защитени територии, европейски защитени зони и плажове за природосъобразен туризъм. Въпреки статута си на хартия, всяко от тях е под заплаха от урбанизация заради различни “вратички” в законите, както през последните години виждаме на Алепу, Иракли и Синеморец.

Снимка: Александър Иванов

 

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари