Внесохме петиция до Европейския парламент за скандалните заменки на гори. Подпишете я, за да ги върнем!

снимка на Иван Радев

Инициативата “Зелени закони” внесе петиция до Европейския парламент заради скандалните заменки на гори и нищожните обезщетения, които правителството на Бойко Борисов поиска от възползвалите се олигарси.

 

Петицията премина процес на одобрение и в момента е отворена за подписване от граждани. Всеки може да я подкрепи и да поиска от европейските институции да се захванат с въпроса и да принудят българските власти да предприемат реални действия, които да доведат до връщане на държавата на едни от най-красивите кътчета по българското Черноморие и в планинските курорти. Петицията може да се подпише тук.

 

Вече има прецеденти и някои от 132-та заменени горски имота, за които Европейската комисия се произнесе, че са заменени с непозволена държавна помощ, са върнати на държавата.

 

Гледайте видеото ни за един такъв случай край Разлог. И подпишете петицията, за да бъде последван този пример и при други имоти. 


През 2003 година четирима летци и пожарникари загиват при падане на хеликоптер, докато гасят горски пожар в района на Разлог, където днес се намира туристическият комплекс Pirin Golf. Пожарът е запален от дървената мафия. Вместо да запази горите, за които са жертвали живота си четирима души, държавата отстъпва голяма част от тях на бизнесмени чрез скандалните заменки през 2006-2009 г. През 2014 г. Европейската комисия обяви заменките на гори за схема на непозволена държавна помощ и разпореди на България да си върне парите или да отмени сделките. През 2019 г. вместо да изиска връщане на заменените гори, Министерството на земеделието позволи узаконяване на схемата чрез доплащане на силно занижени суми. През 2020 година една от фирмите разваля договора за замяна и връща заменената гора. Едва четирима от 132 заменители са върнали заменките. Някои гори вече са изсечени. Останалите заменители оспорват дори смешните обезщетения, поискани им от Министерството на земеделието, храните и горите. Подкрепете петицията на “Зелени закони” до Европейския парламент и поискайте реални стъпки за връщане на заменките! Подпишете се тук. За да подпишете е нужна регистрация и потвърждание през имейл - но отделете време, за да си върне държавата горите край морето и курортите, раздадени чрез заменки!

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари