Вторият дебат "Бъдещето на зелените закони" ще събере кандидати от ДПС, БСП, Демократична България и "Изправи се! Мутри вън!"

снимка на Вера Стаевска

Отново предстоят избори и утре от 18:30ч ще попитаме политическите сили какви ангажименти за природата поемат. Ще участват кандидатите за народни представители Явор Божанков (БСП); Станислав Анастасов (ДПС), Зорница Стратиева (Демократична България) и Войслав Тодоров (Изправи се! Мутри, вън!) и граждани с въпроси в залата и онлайн.

От “Зелени закони” поканихме основните политически сили  - които бяха избрани в 45 Народно събрание преди 2 месеца - да се включат в предизборен дебат - виж събитието тук.  Двете най-успешни политически формации - ГЕРБ и "Има такъв народ" - засега общуват чрез монолози във фейсбук и услужливи телевизии и отказват формата на дебатите.

Очакваме да чуем от тях какви политики предвиждат в областта на енергетиката, климата, устройството на територията, развитието на селските райони, биоразнообразието и горите, по които от "Зелени закони" работим от 2014г насам. Основната цел на дебата обаче е да даде възможност на гражданите да разговарят със своите представители. От наша страна експертите на "Зелени закони" ще задават въпроси от дългогодишната си работа, които обсъждахме и на първия дебат преди изборите на 4 април с Борислав Сандов и Зорница Стратиева (Демократична България, кандидати на "Зелено движение") и с Войслав Тодоров и Никола Вапцаров (кандидати на "Изправи се! Мутри вън!") - който можете да гледате тук.

  • Какво ще направят, за да спрат безконтролното презастрояване по морето и в планинските курорти?
  • Какво предвиждат по отношение на "Зелената сделка"?
  • Каква е позицията им спрямо замърсяващите индустрии?
  • Ще изпълнят ли ангажиментите на България по обявяването на защитените зони от Натура 2000?
  • Смятат ли да ограничат сечите в горите?
  • Имат ли намерение да предприемат нещо по въпроса със скандалните заменки на гори от периода 2007-2009 г.?
  • Какви мерки смятат да приложат на национално ниво за адаптация към промените в климата?
  • Как ще защитят от изравняване за "активна плажна площ", засипване с пътища и застрояване всички дюни в България?
  • За какво ще харчат парите от европейската програма за околна среда?

Присъединете се на живо в Launchee център, който се намира на партерния етаж на ЦУМ или ни гледайте онлайн.

Водещ на събитието ще бъде журналистката Пролет Велкова от Дарик радио.

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари