“Зелени закони” и “За да остане природа в България” се срещат с министър Танева заради скандалните заменки

снимка на Иван Радев
Автор: 
Иван Радев

Представители на “Зелени Закони” и на Коалицията “За да остане природа в България” ще се срещнат във вторник от 11 ч с министъра на земеделието, храните и горите г-жа Десислава Танева, за да обсъдят скандалните заменки и тяхното разтрогване.

 

От един месец инициативата “Зелени закони” представя случаи на заменки, за да покаже, че обезщетението от 80 млн. лева, което държавата възнамерява да си потърси от собствениците на заменени гори, е нищожно и се разминава драстично с пазарните оценки. 

 

Разследване по темата излъчи в неделя и Би Ти Ви. Репортажът на журналиста Марин Николов потвърди в голяма степен фактите, изнесени от “Зелени закони”.

 

В този контекст министър Танева прие нашата покана за среща и такава ще се състои в сградата на министерството.

Ще запознаем министър Танева с представените от нас 10 случая от общо 132 горски заменки от периода 2007-2009, които Европейската комисия определи като незаконна държавна помощ. При сравненията, които извършихме с пазарните цени на имотите в съответните райони, установихме, че само за тези 10 заменки - щетата достига 1,5 милиарда лева.

Държавата не бива да узаконява тези сделки срещу многократно по-ниско обезщетение и трябва да положи всички усилия едни от най-красивите кътчета в българските планини и по Черноморието да бъдат върнати и съхранени в естествения си вид. Ще представим на министър Танева варианти това да се случи. 

 

Припомняме класацията на заменките, която направихме в периода на коледно-новогодишните празници:

№1. Незаконна държавна помощ от 700 милиона лева за неизвестен бизнесмен, придобил 7127 дка държавни гори на Камчийски пясъци за под 9 лв./кв.м

№2. Незаконна държавна помощ от 300 милиона лева за Христо Ковачки, придобил 3441 дка държавни гори в Рила за 4 лв./кв.м.

№3. Незаконна държавна помощ от 120 милиона лева за Гриша Ганчев, придобил 873 дка държавни гори до Иракли за 11 лв./кв.м.

№4. Незаконна държавна помощ от 110 милиона лева за Красимир Гергов, придобил 421 дка държавни гори до Каварна за 7 лв./кв.м.

№5. Незаконна държавна помощ от 110 милиона лева за „Ол сийз пропръти“ ООД, придобило над 1000 дка държавни гори по брега на Балчик за 13 лв./кв.м. 

№6. Незаконна държавна помощ от 65 милиона лева за „Мадара Бяла Норд“ АД, придобило 707,6 дка държавни гори в м. Карадере за 8 лв./кв.м. 

№7. Незаконна държавна помощ от 50 милиона лева за Георги Пандев – Чадъра, придобил 470 дка държавни гори до Банско за 2 лв./кв.м. 

№8. Незаконна държавна помощ от 40 милиона лева за „Форос Дивелъпмънт“ ЕАД на Тодор Батков и „Елкабел“ АД на Фуат Гювен, придобили 300 дка държавни гори в бургаския квартал Крайморие за 23-25 лв./кв.м.

№9.  Незаконна държавна помощ от 30 милиона лева за строителни фирми „Инвест строй 7“ ООД и „Микс-пс“ ООД, придобили 150 дка държани гори край Панчарево и Бистрица за под 5 лв./кв.м. 

№10. Незаконна държавна помощ от 4 милиона лева за строителните фирми „Елкор“ ООД и „Джи ел сат“ ООД, придобили 111 дка държавни гори в благоевградския кв. Баларбаши за 7-8 лв./кв.м.

 

История на случая:

С Решение на ЕК от 5.09.2014г. относно схема за държавна помощ № SA.26212 (2011/C)  като неправомерна държавна стойност са обявени 132 разпоредителни сделки за замяна на частни и държавни горски парцели през периода 2007 – 2009 г. (заб. решението не обхваща заменките на гори преди 2007 г., както и всички земеделски заменки, имащи обща площ от над 100 000 дка). Съгласно това решение българската държава бе задължена да установи разликите между нормативно определените продажни цени на заменените гори спрямо реалните пазарни цени в района на заменените гори, след което да стартира процедура по възстановяване на държавната помощ при сделките с установени разлики. В резултат на обществения натиск и започналото разследване на ЕК, още през 2009 г. с промени в Закона за горите през същата година заменките на гори бяха прекратени, а за вече заменените държавни имоти бе наложена забрана за промяна на предназначението. За съжаление, тогава бяха отхвърлени предложенията на неправителствените организации и за забрана върху разпоредителните сделки с придобитите от частните фирми държавни гори.  

Още през 2015 г. е изнесена информация, че държавата е направила опит да възложи оценката на заменките чрез методика, която да прикрие незаконната държавна помощ изцяло. Тази методиката бе сходна, на тази по която са извършени самите заменки. След реакция от страна на ЕК, държавата бе задължена да използва методика, която се базира на реални пазарни цени. На 20 ноември 2019 г. МЗХГ обяви, че въз основа на оценителна експертиза от държавната фирма Агролеспроект ЕООД е преценено, че от 132 заменки с обща площ 25 хил. дка само при 103 заменки е установена неправомерно получена държавна помощ за малко над 80 млн. лв.

 

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари