Зелени закони настоява новото правителство да защити заявката си за опазване на природата и незабавно да спре застрояването край Синеморец

снимка на Иван Радев

Инициативата “Зелени закони” настоява правителството да прекрати застрояването на едно от последните незастроени кътчета по българското Черноморие - местността Поляните край Синеморец. “Зелени закони” внесе във вторник искане до министъра на околната среда и водите Борислав Сандов да наложи принудителна административна мярка (ПАМ) за спиране на новите строителни дейности в имот в границите на Природен парк Странджа на северния бряг край Синеморец над плажа “Велека”. Обществото очакваа управляващите да изпълнят заявките си за опазване на Черноморието и да спрат по-нататъшното разрастване на застрояването. Сериозен тест за новото правителство е дали ще успее да прекрати практиката на намиране на вратички в процедурите, така че да прекрати застрояването на последните диви кътчета по Черноморието.

Граждани от групата “Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг” (SaveSinemorets) сигнализираха в почивните дни, че в местността Поляните в землището на село Синеморец тежка техника извършва изкопни дейности за основи на сгради. Строителството се случва, въпреки че през септември миналата година кметът на Царево бе принуден да издаде заповед за налагане на строителна забрана за обекти, които се включват в канализацията на с. Синеморец. 

Въпреки че местността Поляните е под тройна екологична защита - част от природен парк и две зони от Натура 2000, за това място от община Царево е издала 32 плана за строителство. В един от имотите строителството е в доста напреднал етап, в останалите не е започнало. Подобно строителство не би трябвало да се случва до приемането на плана за управление на природен парк Странджа и общия устройствен план на Царево, както и заповедите за управление на двете защитени зони по Натура 2000. Тези документи ще регламентират къде е допустимо строителството и кои части от крайбрежието и Странджа трябва да останат незастроени.

Вече тече и съдебно дело срещу държавата за това, че не е противодействала на унищожаването на защитената площ, след като през 2021г. МОСВ отказа на искането на Асоциацията на парковете в България да наложи спиране на строителството чрез ПАМ.

През почивните дни на Великден, отново граждани от групата  “Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг” (SaveSinemorets)  сигнализираха, че  в района се изгражда нов незаконен път. Строителството бе спряно чрез принудителна административна мярка, издадена от директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите. За незаконния път бе разпоредено той да бъде премахнат, а увредената площ - възстановена. Но скоростно изграденият път не само, че не се премахва, както е разпоредила държавната екоинспекция. Той дори вече се ползва - от булдозери за също така скоростно строителство на самия морски бряг на една от последните останали незастроени морски гледки в България.

Напомняме, че заявка за защита на Черноморието от застрояване беше включена в предизборните програми на две от управляващите партии - Продължаваме промяната и Демократична България. Именно техни ръководители, които в миналото са защитавали каузи за опазване на морето от строителство, имат думата сега. Призоваваме ги да използват законовите механизми, за да защитят гражданския интерес и последната останала природа в България. 


Снимка: “Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг” (SaveSinemorets)

Коментари

Влез или се регистрирай, за да можеш да коментираш

 


Проектът "Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. https://www.activecitizensfund.bg

Дари